Sušený mátový čaj – jedná se o jeden z nejaromatičtějších a nejlahodnějších nápojů, který vás může potěšit svou hřejivostí a přetrvávající chutí v každém ročním období. Máta má příjemnou mátovou vůni a chuť, kterou oceníte při vychutnávání šálku horkého čaje. V tomto článku vám řekneme, jak si tento nápoj vyrobit doma pomocí sušené máty.
Prvním krokem při přípravě sušeného mátového čaje je výběr kvalitní máty. Věnujte pozornost barvě a vůni sušené máty – měly by být syté a příjemné. Dbejte také na to, aby máta neobsahovala žádné přebytečné nečistoty nebo sušené listy.
K přípravě sušeného mátového čaje potřebujete:
- Vařit vodu v konvici.
- Vložte jednu nebo dvě čajové lžičky sušené máty do hrnku (v závislosti na preferenci síly nápoje).
- Mátu zalijte vroucí vodou a nechte pár minut louhovat. Čím déle se máta louhuje, tím intenzivnější bude chuť čaje.
- Čaj sceďte, abyste odstranili lístky máty, abyste si mohli vychutnat pravý mátový čaj!
Sušený mátový čaj lze pít horký nebo vychlazený s ledem. Tento nápoj se hodí na čajové dýchánky v každé společnosti a pro hosty bude opravdovou lahůdkou.
Vychutnejte si chuť a vůni sušeného mátového čaje, který vám přinese potěšení a svěžest v každém šálku!
Příprava sušené máty
Před přípravou sušeného mátového čaje je třeba správně připravit samotnou mátovou bylinku.
1. Sbírka mincovny
Chcete-li získat kvalitní sušenou bylinku máty, sklízejte ji za suchého slunečného počasí, kdy je rostlina v nejlepších letech. Nejlepší čas na sběr máty je ráno po zaschnutí rosy.
Stonky máty seřízněte hlouběji, abyste zachovali výhonky a umožnili rostlině regeneraci. Na každém stonku nechte malé množství listů.
Vyhněte se sběru máty peprné z kontaminovaných oblastí nebo v blízkosti silnic, aby se do čaje nedostaly nečistoty.
2. Sušení máty
Po sklizni opláchněte bylinku máty ve studené vodě, abyste odstranili prach, nečistoty a hmyz. Nechte chvíli působit, aby mohla odtéct přebytečná vlhkost.
Poté stonky máty svažte do malých svazků a zavěste je na chladné, stinné místo s dobrým větráním. Nechte dva až tři týdny sušit, dokud listy zcela neoschnou a nezkřehnou.
Při sušení se vyhněte přímému slunečnímu záření nebo vysoké vlhkosti, abyste zachovali aromatické a léčivé vlastnosti máty.
Po dokončení sušení odstraňte listy ze stonků a rozdrťte je ručně na malé kousky. Po usušení lze mátu použít k přípravě čaje nebo skladovat ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě.
Nyní, když máte mátu usušenou, můžete si vychutnat příjemný a osvěžující čaj z této aromatické rostliny.
Výběr odrůdy máty
Při přípravě sušeného mátového čaje je důležité vybrat správnou odrůdu máty, abyste z nápoje získali tu nejlepší chuť a vůni. Existuje několik populárních odrůd máty, z nichž každá má své vlastní vlastnosti.
Máta peprná
Máta peprná (lat. Mentha piperita) je jednou z nejznámějších a nejrozšířenějších odrůd máty. Jeho listy mají charakteristickou mátovou vůni a chuť s mírnou štiplavostí. Tato máta vyrábí osvěžující a tonizující čaje, které mohou také pomoci zmírnit příznaky nachlazení a zlepšit trávení.
citronová máta
Meduňka (lat. Mentha x piperita citrata) je hybridní odrůda máty, která má citrusové aroma a chuť. Listy této máty mají osvěžující a kořenité tóny s mírnou kyselostí. Meduňkový čaj je skvělý pro vytvoření osvěžujícího letního nápoje a může mít uklidňující účinek na nervový systém.
Farmaceutická máta
Máta peprná (Mentha x piperita officinalis) je další oblíbená odrůda máty, která má výrazné mátové aroma a chuť. Mátový čaj lze použít jako lék na žaludeční potíže, protože pomáhá zlepšit trávení a zmírnit nepohodlí.
Při výběru odrůdy máty pro přípravu čaje se doporučuje věnovat pozornost individuálním preferencím chuti a vůně a také potřebám těla. Každá odrůda máty má své blahodárné vlastnosti, na základě kterých si můžete vybrat.
Správné skladování sušené máty
Aby si sušená máta zachovala čerstvost a aroma, musí být správně skladována. Zde je několik tipů, které vám pomohou maximalizovat jeho trvanlivost.
Skladujte v dobře uzavřené nádobě
Je důležité vybrat si správnou nádobu na uskladnění sušené máty. Ideální možností by byla skleněná nádoba nebo plastová nádoba se vzduchotěsným víkem. Ujistěte se, že je nádoba zcela uzavřena, aby se zabránilo vniknutí vlhkosti a pachů.
Skladujte na chladném a suchém místě
Sušená máta by měla být skladována na chladném a suchém místě, aby se zabránilo kontaktu s vlhkostí. Nedoporučuje se skladovat v blízkosti kamen nebo jiných zdrojů tepla. Také byste se měli vyhýbat místům vystaveným slunečnímu záření, abyste zachovali aroma a chuť.
Sušená máta se často skladuje ve skříni nebo spíži, mimo nadměrnou vlhkost a teplo.
Sušenou mátu byste neměli skladovat v lednici, protože může absorbovat pachy z jiných potravin.
Ujistěte se, že sušená máta je ve vzduchotěsné nádobě, abyste zabránili vlhkosti a zachovali čerstvost a chuť.
Dodržování těchto doporučení vám pomůže zachovat chuť a vůni sušené máty po dlouhou dobu.
Příprava sušeného mátového čaje
Složení:
- 1 čajová lžička sušené máty;
- 200-250 ml vroucí vody;
- 1 lžička cukru (volitelně).
Příprava:
- Vložte sušenou mátu do šálku nebo konvice.
- Mátu zalijte vroucí vodou a nechte 5-7 minut louhovat.
- Pokud chcete přidat cukr, přidejte ho do šálku nebo konvičky s mátou a vroucí vodou.
- Důkladně promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Nechte čaj trochu vychladnout a vychutnejte si jeho chuť.
Hotový sušený mátový čaj lze pít buď horký, nebo vychlazený s ledem. Je ideální k rannímu nebo večernímu čaji a může posloužit i jako skvělý způsob, jak zmírnit únavu a uvolnit se.
Mletí sušené máty
Pro začátek budete potřebovat sušenou mátu. Můžete si ji koupit ve specializovaném obchodě nebo si ji vyrobit sami tak, že natrháte lístky čerstvé máty a necháte je uschnout ve stínu. Poté musíte sušené lístky máty rozemlít do stavu vhodného pro vaření.
Mletí sušené máty lze provést několika způsoby. Jednou z nejběžnějších metod je použití tloučku a hmoždíře. Vložte malé množství sušené máty do hmoždíře a začněte ji jemně drtit pomocí paličky. Tento postup opakujte, dokud nebude máta dostatečně jemná.
Pokud nemáte tlouček a hmoždíř, můžete použít jiné metody. Můžete použít například mlýnek na koření nebo mlýnek na kávu. Usušené lístky máty vložte do mlýnku a drťte, dokud nedosáhnete požadované jemnosti. Když používáte mlýnek na kávu, ujistěte se, že je čistý a bez zbytků kávy, aby byla mátová chuť přirozená.
Po namletí sušené máty z ní lze uvařit čaj. Potřebné množství máty musíte umístit do konvičky nebo šálku, zalít vroucí vodou a nechat pár minut louhovat. Čím déle se čaj louhuje, tím bohatší a aromatičtější bude jeho chuť.
Sušenou mátu můžete přidat i do jiných nápojů, jako jsou limonády nebo koktejly, a dodat jim osvěžující mátovou příchuť.
Nyní tedy máte několik způsobů, jak namlít sušené lístky máty. Vyberte si ten, který je pro vás nejvýhodnější a vychutnejte si aromatický čaj nebo nápoje s mátovým akcentem.