Zima je čas na zeleninu a lahodné svačiny k ní. Jednou z nejoblíbenějších metod konzervace je nakládání zelí. Nejenže si zachová všechny prospěšné látky, ale získá i zvláštní vůni a chuť. K dosažení tohoto výsledku je však třeba zvolit správný poměr soli a cukru.

K nakládání zelí musíte použít určité množství soli a cukru na litr vody. Recepty na četné občerstvení se obvykle liší, ale v pevných poměrech. Optimální kombinace soli a cukru má pozitivní vliv na proces kvašení, udržuje zelí křupavé a chutné.

Podle obecných doporučení připadá na litr vody přibližně 30 gramů soli a 20 gramů cukru. Tyto hodnoty lze samozřejmě změnit v závislosti na osobních preferencích, ale mějte na paměti správné poměry. Sůl zdůrazňuje a zachovává přirozenou chuť zelí a cukr ji vyvažuje, díky čemuž je svačina jemnější a chutnější.

Jak správně nakládat zelí pomocí soli a cukru?

Nutné složky:

  • čerstvé zelí;
  • Sůl;
  • Cukr;
  • Voda.

Je důležité si uvědomit, že množství soli a cukru na litr vody závisí na preferencích každého člověka a může se lišit.

Optimální poměr soli a cukru pro nakládání zelí:

druh zelí Sůl Cukr
Zelí 30 40-g 20 30-g
Červené zelí 40 50-g 30 40-g
Savoy zelí 20 30-g 10 20-g

Při nakládání zelí byste měli zvážit také velikost nakrájené zeleniny, protože to ovlivní dobu nakládání. Je důležité si uvědomit, že přehánění s přílišným množstvím soli a cukru může způsobit, že zelí bude chutnat příliš slaně nebo sladce.

Po přípravě nálevu jednoduše přelijte nakrájené zelí a nechte několik dní kvasit. Poté se dá sníst nebo uložit do lednice ve skleněných dózách nebo uskladnit na zimu.

Pokud dodržíte doporučení pro správné nakládání zelí pomocí soli a cukru, můžete si vychutnat chuť čerstvého a křupavého zelí kdykoli během roku.

Použité ingredience a jejich poměry

K nakládání zelí budete potřebovat:

Na každý litr vody přidejte 30 gramů soli. Sůl pomůže uchovat zelí a dodá mu bohatou chuť.

Na každý litr vody byste měli přidat 20 gramů cukru. Cukr pomůže zjemnit chuť zelí a zjemní ho.

ČTĚTE VÍCE
Jaké podmínky jsou nutné pro získání krystalů síranu měďnatého?

Použijte tyto přísady a jejich poměry k dosažení požadované chuti a konzervaci zelí při nakládání.

Příprava zelí na nakládání

Výběr a příprava zelí

K nakládání se nejlépe hodí středně pozdní bílé zelí. Mělo by být čerstvé, bez viditelného poškození nebo hniloby. Před nakládáním je vhodné zelí omýt pod tekoucí vodou a odstranit vrchní listy.

Krájení zelí

K nakládání je třeba zelí nakrájet. V závislosti na preferenci může být nakrájen na velké proužky nebo tenké proužky. Při krájení zelí odstraňte tvrdou stopku, protože může mít hořkou chuť.

Je důležité si uvědomit, že velikost nakrájených plátků zelí by měla být přibližně stejná, aby se zajistilo rovnoměrné pokrytí solí a cukrem.

Před nakládáním také můžete nakrájené zelí ponořit na pár minut do vroucí vody, zmenší se tak jeho objem a dodá svěžejší chuť a vůni.

Je důležité si uvědomit, že přesné množství soli a cukru na litr vody závisí na preferenci a receptuře. Obvykle používejte 50 až 100 gramů soli a přibližně 50 gramů cukru na litr vody.

Proces nakládání a skladování zelí

Krok 1: Příprava zelí

Před nakládáním je třeba zelí důkladně omýt a odstranit poškozené nebo nahnilé listy. Poté se zelí nakrájí správně: střední a velké zelí kroužky a malé zelí lze nakrájet na korálky nebo nakrájet na tenké plátky.

Krok 2: Příprava nálevu

Na lák na 1 litr vody obvykle stačí 3 polévkové lžíce soli a 1 polévková lžíce cukru. Sůl a cukr se rozpustí v horké vodě a nechají se vyluhovat až do úplného vychladnutí.

Krok 3: Plnění zelí

Připravené zelí se umístí do čistých skleněných nádob nebo smaltovaných nádob, které jsou nahoře pokryty listem zelí. Poté postupně přilévejte lák, zelí propíchejte dřevěnou tyčí nebo vidličkou tak, aby hladina láku byla v celé sklenici stejná.

Krok 4: Skladování zelí

Uzavřené sklenice nakládaného zelí se uchovávají při pokojové teplotě po dobu 3-5 dnů pro fermentaci. Zelí se pak přesune na chladné místo, jako je sklep nebo lednice, kde bude skladováno po celou zimu.

Správně nasolené zelí si zachová svou svěží chuť a zároveň zůstane výživné a tělu prospěšné. Nakládané zelí připravené podle tohoto receptu bude vynikajícím doplňkem k různým pokrmům!

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho luhovat kvasnice ke krmení rostlin?