Pěstování okurek doma je skvělou příležitostí nejen si pochutnat na čerstvé a chutné zelenině po celý rok, ale také začít s vlastním podnikáním. Zavařování okurek patří k oblíbeným způsobům jejich konzervace. Aby okurky vydržely zimu a zůstaly šťavnaté a aromatické, je velmi důležité správně dávkovat sůl a cukr.
Do půllitrové sklenice od okurek se doporučuje přidat asi jednu velkou lžíci soli. Nutno však podotknout, že příprava kyselých okurek je záležitostí chuťové preference každého. Někdo má radši slanější okurky, někdo zase méně slanou chuť. Proto, pokud máte rádi okurky slanější, můžete přidat ještě trochu soli.
Co se týče cukru, do půllitrové sklenice od okurek obvykle přidejte asi půl lžíce. Cukr dodává okurkám nejen sladkost, ale také křupavost. Je však třeba připomenout, že okurky mohou být bez přidaného cukru. Kdo má raději sladší chuť, může přidat trochu více cukru a kdo má rád hořčí chuť, může cukr omezit nebo jej vynechat.
Optimální množství soli a cukru na jeden a půl litrovou sklenici okurek
Když doma nakládáme okurky, je důležité správně dávkovat sůl a cukr, abychom dosáhli požadované chuti a udrželi okurky v dobré kondici. Pro jeden a půl litrovou sklenici okurek je optimální množství soli a cukru:
Sůl: Doporučuje se použít přibližně 1-1,5 polévkové lžíce soli. Mějte však na paměti, že chutě se liší, takže množství soli můžete měnit podle svých preferencí. Pokud máte raději slanější okurky, můžete množství soli zvýšit.
Cukr: Na jeden a půl litrovou sklenici okurek se obvykle používá přibližně 1 polévková lžíce cukru. Podobně jako u soli to však lze upravit podle preferencí. Kdo má rád sladší okurky, může přidat více cukru.
Je důležité si uvědomit, že při nakládání okurek množství soli a cukru ovlivňuje nejen chuť, ale také hraje roli v procesu fermentace a konzervace okurek. Proto se doporučuje začít se stanovenými proporcemi a upravit je podle svého uvážení s přihlédnutím k individuálním preferencím.
Kolik soli vzít na nakládání okurek bez šupin?
Metoda „na lžičku“.
Pokud nemáte přesnou kuchyňskou váhu, můžete použít metodu „na lžičku“. Podle této metody musíte k nakládání okurek bez šupin vzít asi 1,5–2 lžičky soli na jednu a půl litrovou sklenici. Je však třeba mít na paměti, že toto opatření je pouze orientační a může se mírně lišit v závislosti na vkusu každého člověka.
Metoda “podle chuti”
Dalším způsobem, jak určit množství soli pro nakládání okurek bez stupnice, je metoda „podle chuti“. V tomto případě můžete sůl přidávat postupně a ochutnávat okurky. Pokud se vám okurky zdají nedosolené, přidejte ještě trochu soli. Pokud jsou okurky příliš slané, můžete příště přidat trochu vody nebo snížit množství soli.
Naše rada je začít s malým množstvím soli a postupně ji přidávat, abyste dosáhli požadované chuti.
Nezapomeňte, že na konečném výsledku nakládání okurek hraje velkou roli správný poměr soli a cukru. Zkuste se řídit recepty a experimentujte s množstvím soli, abyste dosáhli dokonalé chuti.
Kolik cukru mám přidat do sklenice okurek?
Přidání cukru do sklenice okurek při zavařování pomáhá vyzdvihnout jejich přirozenou chuť a zachová jejich čerstvost. Určení přesného množství cukru ve sklenici okurek velikosti = “1,5 l” není obtížné, pokud vezmete v úvahu následující doporučení.
Obvykle se doporučuje přidat cukr v poměru 1 polévková lžíce cukru na 1 litr nakládací tekutiny. Vzhledem k velikosti 1,5litrové sklenice okurek můžete přidat 1,5 lžíce cukru. Chutě se však mohou lišit a někteří preferují sladší chuť okurek.
Pokud máte raději sladší okurky, můžete zvýšit množství cukru na 2 polévkové lžíce. Pokud máte raději méně sladké okurky, můžete snížit množství cukru na 1 polévkovou lžíci nebo jej nepřidávat vůbec.
Je důležité si uvědomit, že přidání příliš velkého množství cukru může způsobit, že okurky budou příliš sladké a naruší jejich přirozenou chuť. Proto se doporučuje experimentovat s množstvím cukru, abyste dosáhli požadované chuti okurek.