Feferonky a feferonky jsou dva oblíbené druhy paprik, které se hojně používají ve světové kuchyni. Mnoho lidí si však tyto dva pojmy plete a věří, že jsou zaměnitelné. V tomto článku se podíváme na rozdíl mezi feferonkou a feferonkou.

Feferonky jsou známé svou úžasnou chutí a vůní, kterou doplní každý pokrm. Má silnou pikantní dochuť, která zanechává příjemný pocit na jazyku. Pálivé papričky mají také vysoké hladiny kapsaicinu, látky, která je hlavním důvodem jejich pálivosti.

Feferonky se zase vyznačují jemnější a hořkou chutí. Má méně výraznou dochuť a obsahuje méně kapsaicinu. Na rozdíl od feferonky mají feferonky jemnější a jemnější aroma.

Jaký je rozdíl mezi feferonkou a feferonkou?

Jaký je rozdíl mezi feferonkou a feferonkou?

Kořenitost papriky je dána obsahem kapsaicinu, látky, která dráždí nervová zakončení a způsobuje „pálení“ v ústech. Čím více kapsaicinu paprika obsahuje, tím bude pálivější. Pálivé papričky obsahují také kapsaicin, ale koncentrace je obvykle nižší než v feferonkách.

Jedním z hlavních faktorů, který určuje pálivost papriky, je její odrůda. Existují různé druhy pepře, z nichž každý má svůj vlastní stupeň kořenitosti a pálivosti. Například jalapeno je jednou z nejběžnějších odrůd feferonek, má výraznou chuť a jemnou horkost. Na druhou stranu pálivější papriky, jako je habanero nebo caroline reaper, mohou způsobit intenzivnější pocit „pálení“.

Pálivé papriky se běžně používají při vaření k přidání chuti do pokrmu. Může být přidán do omáček, marinád, polévek a dalších pokrmů pro přidání pikantnosti a jasné chuti. Na druhé straně pálivé papriky se používají jako přísada, která dodává pokrmu silnější pocit tepla a pikantnosti.

Je důležité pamatovat na to, že oba druhy papriček mohou způsobit podráždění sliznice žaludku a střev, proto by se měly konzumovat s opatrností, zejména u lidí s citlivým žaludkem nebo zažívacími problémy.

Specifika feferonky

Kapsaicin

Kapsaicin

Hlavní účinnou látkou pepře je kapsaicin. Právě on je zodpovědný za pocit pálivosti, který pepř způsobuje. Kapsaicin dráždí receptory horké chuti na jazyku a vyvolává pocit pálení.

Skukaridin

Skukaridin

Kořenitost paprik je způsobena přítomností succaridinu, látky, která působí na mozek, takže pocit akutních vjemů je prožíván s větší jasností a silou.

ČTĚTE VÍCE
Co dáváte do otvorů při sázení rajčat?

Feferonky a feferonky mají tedy různé chuťové profily, i když obě se používají k přidání tepla a chuti do jídla. Použití těchto paprik závisí na preferencích každého člověka a účelu vaření.

Index Hot pepř Hot pepř
Pocit na jazyku Hotter Pikantní
Účinná látka Kapsaicin Skukaridin

Chuťové vlastnosti feferonky

Chuťové vlastnosti feferonky

Hlavním kritériem, podle kterého lze feferonku určit, je její tepelná stupnice. Čím vyšší je hodnota na teplotní stupnici, tím silnější je horkost papriky, když ji jíte. U feferonek může tepelná stupnice dosahovat velmi vysokých hodnot, až 2 milionů jednotek.

Výraznou vlastností feferonky je její nepopsatelná kořeněná chuť a vůně. Feferonky mají silný štiplavý pocit v ústech, který může způsobit pocit pálení. Kromě toho mají feferonky často tóny ovoce, citrusů nebo dokonce čokolády.

Pálivé papriky se často používají k přidání tepla a pikantnosti pokrmům. Je nedílnou součástí mnoha národních kuchyní a dodává živou chuť pokrmům, jako je chilli, salsa, kari a další.

Hot pepř Hot pepř
Silný pocit pikantnosti Mírný pocit tepla
Stupnice vysoké štiplavosti Škála nízké ostrosti
Objevují se tóny ovoce nebo citrusů Žádné další příchutě
Používá se k dochucení pokrmů Používá se k přidání pikantnosti pokrmům

Pikantní jako hlavní charakteristika paprik

Pikantnost paprik lze vyjádřit na různých měřítcích. Nejoblíbenější stupnice pikantnosti je Scovilleova stupnice, který vyvinul americký lékárník Wilbur L. Scoville. Na této stupnici jsou papriky hodnoceny podle jejich pálivosti a jsou měřeny ve Scovilleho jednotkách. Čím více jednotek Scoville, tím pálivější pepř.

Papriky s vysokým stupněm štiplavosti se při vaření poměrně aktivně používají, aby pokrmům dodaly pikantní chuť. Pálivá paprika kromě své specifické chuti dokáže pozitivně působit na lidský organismus. Kapsaicin obsažený v pepři dokáže zrychlit metabolismus a zvýšit vyplavování endorfinů – hormonu štěstí.

Kromě pikantnosti mohou mít papriky různou chuť, která závisí na jejich odrůdě a stupni zralosti. Papriky mohou být sladké nebo hořké a mají ovocnou nebo citrusovou příchuť. Pikantní pepř umožňuje dodat pokrmům jas a originalitu.