Čínské zelí и bílé zelí – dva různé druhy zeleniny, které se liší nejen vzhledem, ale i chutí. Čínské zelí, také známé jako čínské zelí, má volné, dlouhé listy a sladší chuť ve srovnání s bílým zelím.

Vzhled čínského zelí se také liší od bílého zelí – má jasně zelené, jemné listy, které se shromažďují v hustém, válcovitém trsu. Bílé zelí má naproti tomu velké, husté bílé hlávky, skládající se z vrstev listů, které tvoří hlávku zelí.

Kromě toho má čínské zelí ve srovnání s bílým zelím nižší obsah kalorií a vyšší obsah vitamínů a minerálních látek. Je bohatý na vitamíny A, C, K a B6, stejně jako vápník, železo a vlákninu. Bílé zelí je také cenným zdrojem živin, jeho výkonnost je však ve srovnání s čínským zelím o něco nižší.

Rozdíly mezi čínským zelím a bílým zelím

Rozdíly mezi čínským zelím a bílým zelím

Čínské zelí a zelí patří do čeledi zelí zeleniny, liší se však vzhledem, chutí a použitím.

Внешний вид

Внешний вид

Čínské zelí má dlouhý a úzký tvar, světle zelené barvy s bílými žilkami. Jeho listy jsou poměrně tenčí a jemnější. Bílé zelí má naopak kulatý tvar s hustými zelenými listy. Listy bílého zelí mají hrubší strukturu.

Kvalita Taste

Kvalita Taste

Čínské zelí má oproti bílému zelí sladší a jemnější chuť. Má lehký ořechový odstín a šťavnatější texturu. Bílé zelí má výraznější nahořklou chuť a tužší listy.

Způsoby použití

Způsoby použití

Čínské zelí je skvělé pro přípravu čerstvých salátů, pečení, restování, vaření a použití v asijských pokrmech, jako je rybí polévka a wapchi. Jeho jemné listy se rychle nakládají a po tepelné úpravě si dobře zachovávají svůj tvar. Bílé zelí se často používá k přípravě klasických kapustových gulášů, soljanek, řízků a polévek. Jeho husté listy mu umožňují udržet si tvar i při delší tepelné úpravě.

Kde zasadit semena a jak pěstovat sazenice

Kde zasadit semena a jak pěstovat sazenice

K pěstování čínského zelí a zelí budete potřebovat semena a sazenice. Semena se obvykle vysazují do předem připravených záhonů nebo květináčů.

Chcete-li zasadit semena zelí do zahradního záhonu, vyberte dobře osvětlené místo chráněné před větrem. Půda by měla být kyprá, hnojená a nevysychající. Semena by měla být zasazena do hloubky asi 1-2 cm, dodržujte doporučení na obalu semen. Rostlinám je potřeba zajistit dostatek vláhy, proto sledujte zálivku.

ČTĚTE VÍCE
Jaké pokojové květiny lze umístit do koupelny bez okna?

Pokud dáváte přednost zakládání sazenic, začněte proces přibližně 4-6 týdnů před očekávaným datem přesazování venku. Chcete-li vytvořit sadbu, použijte speciální nádoby nebo hrnce.

Pro úspěšné pěstování sazenic zelí je nutné udržovat teplotu v rozmezí 18-20 stupňů Celsia, zajistit denní osvětlení po dobu 12-14 hodin a pravidelně rostliny zalévat. Pamatujte, že dobré osvětlení a teplo podporují růst silných a zdravých sazenic.

Místnost, kde se sazenice pěstují, pravidelně větrejte, abyste zabránili tvorbě plísní. Bez ohledu na zvolenou metodu mají bok choy a zelí různé požadavky na pěstování, proto dodržujte pokyny pro výsadbu a péči, abyste si zajistili bohatou úrodu.

Jak rozlišit čínské zelí a bílé zelí podle vzhledu

Jak rozlišit čínské zelí a bílé zelí podle vzhledu

Čínské zelí má tvar dlouhého zploštělého válce. Jeho listy jsou tenké a křehké, s průhlednými stonky. Čínské zelí má také jemnou chuť a osvěžující vůni.

Bílé zelí má kulatý nebo plochý tvar. Tato odrůda zelí má husté, svěže zelené vnější listy. Bílé zelí se vyznačuje vynikající vůní a lehce nasládlou chutí.

Chcete-li přesněji určit odrůdu, můžete věnovat pozornost vnějšímu listu. U čínského zelí bude dlouhé a úzké a u bílého bude široké a kulaté.

Také je třeba poznamenat, že cena čínského zelí je obvykle vyšší než cena bílého zelí kvůli složitějšímu procesu pěstování a jeho relativní vzácnosti na trhu.

Jak se liší chuť a použití čínského zelí od bílého?

Jak se liší chuť a použití čínského zelí od bílého?

Čínské zelí Zelí
Má sladkou a jemnou chuť s mírnou hořkostí. Má slanou chuť bez hořkých tónů.
Šťavnatější a křupavější. Hutnější a masitější.
Používá se především k přípravě asijských pokrmů, jako jsou saláty, polévky, smažené a dušené přílohy. Ideální pro klasické saláty, pečení a dušení, stejně jako přidání do polévek a dušených pokrmů.

Pokud preferujete sladší, jemnější chuť, pak je bok choy ideální volbou. Dokonale také absorbuje vůně koření a omáček. Bílé zelí má naopak hutnější texturu a masitější chuť, díky čemuž je vynikající přísadou pro vydatnější, vydatnější pokrmy.