V dnešní době se stále více lidí snaží vést zdravý životní styl a hlídat si svůj jídelníček. Není žádným tajemstvím, že zelenina je důležitou součástí našeho jídelníčku, protože je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Ne každý má však zelený palec nebo dostatečné zkušenosti s pěstováním zeleniny.
Pokud nemáte mnoho zahradnických zkušeností, nezoufejte! Existuje zelenina nenáročná a nenáročná na pěstování. To znamená, že je může úspěšně pěstovat i začínající zahradník na vlastním pozemku nebo dokonce v květináčích na balkoně.
První na seznamu nenáročné zeleniny je mrkev. Jedná se o poměrně populární kořenovou rostlinu, která se pěstuje po mnoho staletí. Mrkev nevyžaduje zvláštní péči a lze ji pěstovat téměř na každém zahradním pozemku. Dobře se přizpůsobuje různým klimatickým podmínkám a lze ji pěstovat téměř kdykoli během roku.
Další nenáročnou zeleninou jsou brambory. Je známý svou odolností vůči různým chorobám a škůdcům. Brambory mohou růst nejen na zahrádkách, ale také na okenních parapetech a balkónových truhlících. K jejímu pěstování stačí připravit vlhké, téměř nehnijící sazenice a zasypat je zeminou. Pak je potřeba udržovat stálou úroveň vlhkosti a po pár měsících si budete moci pochutnávat na čerstvých, aromatických bramborách.
Zelenina pro začínající zahradníky
Když se zahradničením teprve začínáte, může být obtížné vybrat si, se kterou zeleninou začít. Ale nebojte se, existuje zelenina nenáročná na údržbu a nenáročná na pěstování i pro začátečníky.
Radis
Ředkvičky jsou jednou z nejjednodušších druhů zeleniny na pěstování. Získání čerstvého a šťavnatého kořene vám zabere jen pár týdnů. Ředkvičky lze pěstovat v jakékoli půdní směsi a dobře snášejí nepříznivé podmínky.
mrkev
Mrkev je zelenina, která snadno roste ve většině klimatických podmínek. Je důležité vybrat správná semena pro váš region a zasadit je do úrodné půdy. Mrkev je nenáročná na péči a sklízet ji můžete za pár měsíců.
Pamatujte, že čím více zahradničíte, tím více zkušeností a znalostí získáte.
Nebojte se tedy experimentovat s pěstováním různých zeleninových plodin.
Amaranth
Amarantové odrůdy
V závislosti na typu může mít amarant různé odrůdy. Některé z nich jsou určeny k pěstování na zahradě a používají se při vaření, jiné k výrobě obilí a oleje.
- Amarantové jídlo – pěstuje se především pro své listy, které se používají jako potrava. Je bohatý na bílkoviny, vitamíny a minerály.
- Amarantové zrno – pěstuje se pro jedlá semena, která se používají při vaření a výrobě oleje. Amarantová zrna jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu a další prospěšné látky.
Podmínky pro pěstování amarantu
Amarant je jedna z mála rostlin, která se dokáže přizpůsobit různým podmínkám růstu. Může růst v mnoha typech půd a snáší nepříznivé povětrnostní podmínky.
- Půda – amarant preferuje lehkou a optimálně vlhkou půdu, ale dokáže přežít i v suchých a vyčerpaných půdách.
- Světlo – amarant vyžaduje dobré osvětlení, ale dokáže přežít i v polostínu a dokonce i ve stínu.
- teplota – amarant snáší nízké teploty do -5 stupňů Celsia a vysoké teploty do 40 stupňů Celsia.
petržel
Petržel nevyžaduje zvláštní požadavky na půdu, ale preferuje lehké a kypré půdy s dobrou schopností zadržovat vláhu. Lze ji pěstovat jak ve volné půdě, tak v květináčích nebo nádobách na balkoně nebo parapetu.
Petržel se vysévá na jaře nebo na podzim. Semena petržele jsou malá, takže pro setí stojí za to použít směs s pískem nebo je nalít na povrch půdy, aniž byste je pohřbili. Rostliny je třeba po výsevu důkladně zalít a půdu udržovat vlhkou.
Péče o petržel spočívá ve včasném zavlažování a uvolňování půdy. Doporučuje se také krmit rostliny organickými hnojivy nebo speciálními hnojivy pro zeleninové plodiny.
Petržel lze sklízet s čerstvými snítkami podle potřeby a bude dále růst a předvádět svou zelenou barvu po celou sezónu.
Petržel je nepostradatelnou složkou mnoha jídel a salátů. Má příjemnou vůni a charakteristickou chuť, která skvěle doplňuje mnoho kulinářských kompozic.
Petržel je tedy vynikající volbou pro ty, kteří chtějí pěstovat nenáročnou zeleninovou plodinu, která vás potěší svou sytě zelenou barvou a chutí po celou sezónu.
Nenáročnost zeleniny v dachaření
Je velmi důležité vědět, která zelenina je nejvíce nenáročná, zvláště pokud máte ve svém venkovském domě zahradu nebo zeleninovou zahradu. Pro svou nenáročnost pro vás bude taková zelenina výbornou volbou, zvláště pokud nemáte možnost věnovat péči o rostliny mnoho času.
1. Brambor
Brambory jsou jednou z nejnáročnějších druhů zeleniny. Může růst téměř v jakékoli půdě a vyžaduje minimální péči, včetně zálivky a pravidelného pletí. Brambory jsou také dobrým zdrojem živin a lze je použít v různých pokrmech.
2. Mrkev
Mrkev je také zelenina nenáročná na údržbu a může růst v různých podmínkách. Preferuje slunné místo a kyprou půdu. Mrkev je také bohatým zdrojem vitamínu A a dalších živin.
3. Luk
Cibule je další snadno pěstovatelnou zeleninou, kterou lze pěstovat bez větších problémů. Může růst na slunných i stinných místech a nevyžaduje časté zalévání. Cibule také dodává různým pokrmům jedinečnou chuť.
Jak vidíte, existuje mnoho nenáročné zeleniny, kterou si můžete vypěstovat na své zahrádce. Nejen, že se snadno pěstují, ale jsou také zdravé a výživné. Proto, pokud máte zeleninovou zahrádku, dejte jim šanci a budou vás moci potěšit čerstvou a chutnou zeleninou.
ředkev
popis
Ředkvičky mají kulatý nebo oválný tvar a mohou být bílé, červené, fialové nebo černé. Jeho dužina má šťavnatou, křupavou a štiplavou chuť. Díky své chuti je ředkvička široce používána v salátech a předkrmech.
Pěstování
Ředkev preferuje volnou a úrodnou půdu, ale může růst i na chudé půdě. Dobře snáší nízké teploty a je schopen odolávat nepřízni počasí. Ředkvičku lze pěstovat buď ze semen, nebo sazenic a dobře reaguje na kombinovaný způsob pěstování. Je důležité rostliny pravidelně zalévat a kypřít půdu, aby byl zajištěn dostatečný přístup kyslíku.
Ředkev má krátkou vegetační dobu a lze ji sklízet 3-4 týdny po výsevu. Při správné péči a optimálních podmínkách pěstování může ředkev vynést až 10-15 tun na hektar.
Сорт | Barva | popis |
---|---|---|
Rána pěstí | Purple | Velmi kořeněný |
Bílé kulovité | Bílý | Sladké, šťavnaté |
Černá španělština | černá | Velmi pikantní, šťavnaté |
Španělská černá | černá | Ostré, šťavnaté |
Ředkev je chutná, zdravá a nenáročná zelenina, která je vhodná pro zkušené zahrádkáře i začátečníky. Dobře roste v různých klimatických podmínkách a lze jej použít k přípravě různých pokrmů. Pěstujte ředkvičky a užijte si její chuť a sklizeň!