Rakytníkový likér je voňavý a osvěžující nápoj vyrobený z čerstvých plodů rakytníku. Tento likér je nejen lahodným dezertem, ale také přírodním zdrojem vitamínů a antioxidantů.

K přípravě rakytníkového likéru potřebujete jen pár jednoduchých surovin: čerstvé plody rakytníku, cukr, vodu a vodku. Nejlepší je použít zralé a šťavnaté bobule, aby nápoj měl bohatou chuť a jasnou barvu.

Proces přípravy rakytníkového likéru je velmi jednoduchý a zabere jen pár dní. Plody rakytníku nejprve omyjte a poté je mírně změkčte nebo rozmixujte vidličkou nebo mixérem. Poté smíchejte bobule s cukrem a nechte několik hodin oddělit šťávu. Poté přidejte vodku a promíchejte. Směs dejte do skleněné nádoby nebo láhve a nechte několik dní na chladném místě, aby likér prokvasil. Poté bude likér připraven k použití.

Rakytníkový likér má mnoho variací v závislosti na preferencích a chuti. Pro sladkokyselou chuť můžete přidat pár plátků citronu nebo pomeranče, nebo zkusit smíchat bobule rakytníku s jinými bobulemi, jako jsou maliny nebo černý rybíz. Vaše představivost bude jediným omezením!

Ingredience pro rakytníkový likér

Ingredience pro rakytníkový likér

K přípravě rakytníkového likéru budete potřebovat následující ingredience:

Rakytník (čerstvý nebo mražený)
Cukr
Voda
vodka (volitelně)
Citronová šťáva (volitelně)

Hlavní složkou likéru je rakytník. Rakytník můžete použít buď čerstvý, nebo mražený, podle dostupnosti. Přidáním cukru a vody vznikne sirup, který se pak smíchá s rakytníkem. Vodku a citronovou šťávu lze přidat, aby likér získal extra chuť, ale jejich použití je volitelné a lze je vynechat.

Příprava rakytníkového likéru

Složení:

Složení:

K přípravě rakytníkového likéru budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 gramů čerstvých bobulí rakytníku
  • 300 gramů cukru
  • 750 ml vodky (40% alkohol)

Připravte si také sterilní skleněné dózy na uskladnění likéru.

Příprava:

Příprava:

1. Bobule rakytníku nejprve důkladně omyjte a odstraňte poškozené nebo nepoužitelné bobule.

2. Rakytník dejte do nádoby a přidejte cukr. Důkladně promícháme, aby se bobule rovnoměrně obalily cukrem. Nechte několik hodin odležet, aby bobule pustily šťávu.

3. Přidejte vodku k bobulím s cukrem a důkladně promíchejte.

4. Nádobu uzavřete víčkem a dejte na 3-4 týdny na chladné místo, aby likér mohl vyluhovat.

5. Každých pár dní nádobou protřepejte, aby se chuť bobulí rovnoměrně rozprostřela v celém likéru.

ČTĚTE VÍCE
Kyselina boritá pro postřik rajčat: výpočet dávky

6. Po uplynutí doby louhování sceďte likér přes plátýnko nebo síto, abyste odstranili bobule a získali čistý likér.

7. Likér nalijte do sterilních skleněných nádob a uzavřete víčky.

Rakytníkový likér lze konzumovat v čisté formě, hodí se do koktejlů a jiných nápojů. Dobrou chuť!