Růžičková kapusta je nejen zdravá zelenina, ale také výborný základ pro různé přílohy nebo teplá jídla. Pokud si chcete zpestřit stůl a uvařit něco nového, doporučujeme vyzkoušet růžičkovou kapustu ve smetanové omáčce. Toto jídlo má jemnou chuť a omáčka dodává pikantnost a sytost.

Vaření růžičkové kapusty ve smetanové omáčce nevyžaduje mnoho času ani úsilí. Potřebné ingredience: čerstvá růžičková kapusta, smetana, máslo, sůl, pepř a případně strouhaný sýr.

Postup přípravy je také docela jednoduchý: nejprve je třeba připravit zelí, odstranit vnější listy a odříznout spodní část stonku. Poté by mělo být zelí vařeno ve vroucí vodě do měkka. Poté přeneste zelí do studené vody, abyste zastavili proces vaření. Poté na pánvi rozehřejte máslo, přidejte zelí a orestujte je do zlatova. Dále přidáme smetanu, sůl a pepř podle chuti a vaříme na středním plameni, dokud omáčka nezhoustne. Uvařenou růžičkovou kapustu podávejte s omáčkou a podle chuti posypte strouhaným sýrem.

Vaření růžičkové kapusty ve smetanové omáčce

Složení:

  • 500 g Růžičková kapusta
  • 50 g másla
  • 2 lžíce mouky
  • 250 ml smetany (20 % tuku)
  • Sůl a pepř dle chuti

Příprava:

  1. Připravte si růžičkovou kapustu tak, že odstraníte vnější listy a každou kapustu rozkrojíte napůl.
  2. Zelí dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 5–7 minut, dokud nezměkne, ale bude stále křupavé.
  3. V jiném hrnci rozpusťte na středním plameni máslo.
  4. Přidejte mouku a šlehejte do hladka.
  5. Postupně přilévejte smetanu a směs stále šlehejte.
  6. Za stálého míchání přiveďte omáčku k varu.
  7. Přidejte sůl a pepř dle chuti.
  8. Zelí sceďte v cedníku a dobře propláchněte studenou vodou.
  9. Zelí přidejte do omáčky a důkladně promíchejte.
  10. Vařte na středním plameni dalších 5 minut, dokud se zelí neprohřeje a nevsákne do omáčky.

Lahodný pokrm z růžičkové kapusty ve smetanové omáčce je připraven! Podávejte horké, chutné a syté.

Krok 1: Příprava ingrediencí

Než začnete vařit růžičkovou kapustu ve smetanové omáčce, musíte si připravit několik základních surovin:

1. Růžičková kapusta: Vybírejte čerstvé, kvalitní hlávky zelí. Odřízněte stonky a odstraňte poškozené nebo žluté listy. Poté každou hlávku rozkrojte napůl nebo na čtvrtiny, aby bylo zelí připravené k vaření.

ČTĚTE VÍCE
Jak je aktivní uhlí užitečné pro pokojové rostliny?

2. Krém: Vyberte si smetanu s vysokým obsahem tuku pro bohatší a chutnější omáčku. Otevřete obal a rozpusťte krém na pokojovou teplotu.

3. Olej: pro zvýraznění chuti a vůně růžičkové kapusty použijte nízkotučné máslo. Na pánvi nebo hrnci rozpustíme máslo.

4. Sůl a pepř: přidejte sůl a pepř podle chuti, abyste zvýraznili chuť ingrediencí a dodali růžičkové kapustě trochu tepla.

Správná příprava surovin je důležitým krokem k dosažení nejlepších výsledků při vaření růžičkové kapusty ve smetanové omáčce. Přejdeme k dalšímu kroku – přípravě omáčky.

Krok 2: Příprava omáčky

K přípravě lahodné krémové omáčky na růžičkovou kapustu budete potřebovat následující ingredience:

  • 50 gramů másla
  • 2 lžíce mouky
  • 500 ml mléka
  • sůl a pepř dle chuti

1. V malém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.

2. Přidejte mouku a jemně promíchejte, aby vznikla hladká pasta. Pokračujte ve vaření za stálého míchání asi 1 minutu, aby se odstranila syrová chuť mouky.

3. Mléko postupně přilévejte do těstovin za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Pokračujte ve vaření omáčky na středním plameni, dokud nezhoustne a nebude hladká, asi 5 až 7 minut.

4. Podle chuti osolíme a opepříme, jemně promícháme a omáčku stáhneme z ohně.

Vaše krémová omáčka je nyní připravena! Je ideální na vaření růžičkové kapusty. Dobrou chuť!

Krok 3: Vaření zelí

Poté, co jsou všechny ingredience připraveny, je třeba přejít k přípravě samotné růžičkové kapusty. Zde je několik kroků, které vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku.

Krok 1: Příprava zelí

Nejprve oloupeme a nakrájíme růžičkovou kapustu. Odloupněte vnější vrstvy a odřízněte kořeny. Poté zelí rozpůlíme a každou polovinu nakrájíme na tenké plátky.

Krok 2: Uvařte zelí v páře

Nakrájené zelí vložíme do pařáku a vaříme do al dente, které je měkké, ale stále lehce křupe. Doba vaření se může lišit v závislosti na velikosti zelí a vašich preferencích pro propečení.

Zelí můžete také vařit v hrnci s vroucí vodou přidáním soli. Zelí uvařte do měkka a zkontrolujte připravenost propíchnutím nožem – pokud nůž jde do zelí snadno, je připraveno.

Krok 3: Smažení zelí

Jakmile je zelí uvařené, rozehřejte pánev na střední teplotu a přidejte máslo. Počkejte, až se máslo úplně rozpustí.

ČTĚTE VÍCE
Rozdíly mezi Multiflorou a obyčejnou chryzantémou

Do pánve opatrně přidáme uvařené zelí a opečeme z obou stran dozlatova. Zelí tak získá příjemnou vůni a lehkou křupavost.

Pokud chcete udělat růžičkovou kapustu ve smetanové omáčce, můžete uvařenou kapustu přidat přímo do omáčky, zamíchat a ještě chvíli povařit, aby se chutě propojily.

To je vše! Nyní víte, jak vařit lahodnou růžičkovou kapustu ve smetanové omáčce. Dobrou chuť!