Meloun je jasným symbolem léta, svěžesti a oslav. Ale co dělat, když novoroční dovolená přijde v zimě a v obchodech už nenajdete šťavnatý meloun? Uchovat meloun do Nového roku by se zdálo jako nesplnitelný úkol, ale my jsme připraveni se s vámi podělit o pár chytrých triků, které vám pomohou vychutnat si chuť melounu i v zimě.

První věc, kterou si zapamatujte, je vybrat si meloun se zralou kůrou a hustou dužinou. Takové melouny jsou vhodnější pro dlouhodobé skladování. Pozor také na skvrny na kůře – měly by být jasné a syté barvy. Vyvarujte se výběru vodních melounů s poškozením, hnilobou nebo měkkými skvrnami.

Takže jste si zakoupili perfektní meloun pro skladování. Co bude dál? Budete potřebovat igelit, ledničku a trochu trpělivosti. Pokyny krok za krokem v následujících článcích vám pomohou zachovat chuť melounu až do dovolené. Hodně štěstí!

Jak uchovat meloun až do Nového roku doma?

Jak uchovat meloun až do Nového roku doma?

1. Vyberte si správně zralý meloun. Mělo by být těžké a mít jasně zelenou slupku, bez skvrn nebo poškození.

2. Očistěte meloun od nečistot a písku a poté jej zcela osušte. Nejlepší je použít měkký hadřík nebo papírové ručníky.

3. Meloun skladujte na chladném a suchém místě. Ideální teplota by byla kolem 10 stupňů Celsia. Neuchovávejte jej v chladničce, protože nízké teploty mohou způsobit ztrátu chuti a textury.

4. Pokud máte místo ve sklepě nebo kořenovém sklepě, byla by to dobrá volba pro skladování melounu. Poskytují chlad a vysokou vlhkost, což pomůže zachovat čerstvost ovoce.

5. Pokud nemáte přístup do sklepa nebo kořenového sklepa, zkuste meloun zabalit do novin a umístit do kartonové krabice. Noviny pomohou absorbovat přebytečnou vlhkost a krabice ochrání ovoce před světlem.

6. Zvažte skladování melounu ve vakuových sáčcích nebo těsně uzavřených plastových nádobách. To pomůže vytvořit ideální podmínky pro zachování čerstvosti ovoce.

7. Použijte meloun během několika dní po nákupu nebo sklizni. Postupně začíná ztrácet na čerstvosti, proto je lepší s jeho konzumací neotálet.

Dodržováním těchto tipů můžete meloun uchovat doma až do Nového roku a užít si jeho chuť během zimních prázdnin!

ČTĚTE VÍCE
Co dělat se sazenicí hortenzie na podzim

Sušení melounu

Sušení melounu

Jak sušit meloun doma?

Jak sušit meloun doma?

Nejprve si musíte vybrat zralý meloun se silnou a shnilou kůrou. Odstraňte stopku a omyjte bobule ve studené vodě.

Poté meloun překrojte napůl a odstraňte všechna semínka. Můžete také odstranit kůru, pokud je hustá a neumožňuje cirkulaci vzduchu. V opačném případě nechte kůru, aby meloun zachoval tvar a snížila jeho šťavnatost.

Dále by měly být poloviny melounu nakrájeny na tenké plátky nebo kostky. Velikost plátků si můžete vybrat podle svého uvážení – mohou být buď malé, nebo velké.

Hotové plátky melounu položte na plech se sítem nebo odkapávačem. Je důležité zajistit dobrou cirkulaci vzduchu, proto můžete meloun nejprve položit na kuchyňské utěrky, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.

Sušení melounu se nejlépe provádí v suché a teplé místnosti. Často stačí použít klasickou troubu, předehřátou na 60-70 stupňů Celsia. Plátky melounu je třeba položit na plech se sítem a sušit asi dvě až tři hodiny.

Je důležité pravidelně kontrolovat připravenost melounu, aby nevyschl. Hotové sušené plátky by měly mít jemně červenou nebo jasně oranžovou barvu s lehce karamelovou příchutí.

Jak skladovat sušený meloun?

Jak skladovat sušený meloun?

Hotový sušený meloun by měl být zcela ochlazen a umístěn do skleněných nádob nebo plastových nádob s těsně přiléhajícím víkem. Skladujte nejlépe na chladném a suchém místě, chráněném před slunečním zářením a vlhkostí.

Sušený meloun lze v takových podmínkách skladovat až několik měsíců. Pokud chcete zachovat čerstvost a chuť sušeného melounu, doporučuje se použít silikagelové balíčky nebo vakuové balení.

Mrazivý meloun

Mrazivý meloun

Chcete-li zmrazit meloun, musíte jej nejprve nakrájet na kousky nebo plátky. Poté je položte na rovný povrch bezpečný pro mrazení a vložte do mrazáku. Po několika hodinách meloun ztvrdne a zmrzne.

Pokud potřebujete použít zmrazený meloun, jednoduše jej vyjměte z mrazničky a rozmrazte při pokojové teplotě nebo v lednici. Tuto melounovou hmotu můžete přidat do koktejlů, smoothies, zmrzliny nebo z ní připravit lahodný ovocný sorbet.

Zmrazený meloun si zachovává svou svěží chuť a vůni, takže si letní chutě vychutnáte i v chladném období. Zkuste meloun zmrazit – je to snadný a pohodlný způsob, jak jej uchovat po dlouhou dobu.

ČTĚTE VÍCE
Vzdálenost mezi remontantními rostlinami maliníku: správná výsadba

Zavařování melounu

Zavařování melounu

1. Výběr správného melounu

1. Výběr správného melounu

Než začnete s procesem konzervování, je důležité vybrat správný meloun. Nejlepší je vybrat vodní melouny se zralou kůrou, bez skvrn a prasklin. Pozor také na zvuk při klepání na meloun – zvuk by měl být tmavý a nudný.

2. Příprava melounu

2. Příprava melounu

Než začnete meloun konzervovat, musíte ho připravit. Meloun oloupeme a odstraníme všechna semínka. Poté nakrájejte meloun na malé kousky nebo plátky, v závislosti na vašich preferencích.

Pro zachování čerstvosti a chuti melounu se doporučuje jej nejprve zmrazit. Kousky nebo plátky melounu rozložte na plech nebo plastovou nádobu v jedné vrstvě a dejte na několik hodin do mrazáku. To pomůže zachovat strukturu ovoce a zabrání tvorbě ledových krystalků.

4. Balení a skladování

Po předmražení by měl být meloun zabalen do plastových sáčků nebo nádob, obvykle s kyslíkovou izolací. Zabalený meloun vložte do mrazáku a skladujte při teplotě ne vyšší než -18 stupňů Celsia. Meloun si tak zachová čerstvost, chuť a blahodárné vlastnosti až do Nového roku.

Nyní, kdykoli během roku, si můžete vychutnat chuť melounu díky správnému uchování doma!