Actinidia je oblíbená ovocná rostlina, která se často pěstuje ve vaší zahradě. Jeho světlé plody jsou nejen chutné, ale mají také mnoho prospěšných vlastností. Abyste však získali úrodu každý rok, musíte být schopni správně uchovat aktinidii na zimu.

Prvním krokem k uchování aktinidií na zimu je výběr správné doby pro sklizeň plodů. Optimálním obdobím pro to je první polovina podzimu, kdy plody dosahují vrcholné zralosti. V tomto okamžiku obsahují maximální množství živin a charakteristickou chuť.

Po sklizni plodů je nutné provést jejich primární zpracování. Pokuste se plody co nejrychleji zbavit větviček a přebytečných nečistot. K tomuto účelu můžete použít malý měkký kartáč. Poté je třeba plody umýt ve studené vodě, aby se odstranily zbytky půdy a prachu.

Tajemství uchování aktinidie na zimu

Tajemství uchování aktinidie na zimu

Správná příprava aktinidie před zimním skladováním

Správná příprava aktinidie před zimním skladováním

Prvním krokem k uchování aktinidie na zimu je správná příprava bobulí. K tomu potřebujete:

  1. Aktinidii sbírejte za suchého a slunečného počasí, kdy jsou bobule plně zralé.
  2. Vyčistěte aktinidii od listů a jiných cizích prvků.
  3. Bobule důkladně opláchněte ve studené vodě, abyste odstranili nečistoty a prach.
  4. Vysušte aktinidii na vzduchu nebo papírovými utěrkami, dokud se vlhkost úplně neodstraní.

Správné skladování aktinidie na zimu

Správné skladování aktinidie na zimu

Po přípravě aktinidie je třeba ji správně skladovat. Zde je několik tajemství:

  • Umístěte aktinidii do těsného a neprůhledného obalu, abyste chránili bobule před světlem a vzduchem.
  • Aktinidii skladujte při teplotě 0 až +4°C. Bobule neskladujte v chladničce blízko zeleniny a ovoce, aby se předešlo vzájemnému ovlivňování chutí.
  • Pravidelně kontrolujte dozrávání aktinidie. Příliš zralé bobule odstraňte, aby zbytek nezkazily.
  • Aktinidii skladujte na chladném a suchém místě. Vlhkost může způsobit hnilobu bobulí.

Dodržováním těchto tajemství si můžete aktinidii uchovat na zimu a užívat si její chuť a blahodárné vlastnosti po dlouhou dobu.

Způsoby skladování aktinidií

Způsoby skladování aktinidií

Chladný sklad

Chladný sklad

Jedním z nejběžnějších způsobů skladování aktinidie je umístění do lednice. Než to uděláte, musíte ovocný strom opatrně obrátit a plody odříznout ostrými nůžkami, abyste je nepoškodili. Ovoce by pak mělo být umístěno do ploché nádoby a umístěno do zásuvky na ovoce nebo zeleninu vaší chladničky. Ujistěte se, že aktinidii zabalíte do pergamenového papíru, abyste zabránili smíchání chutí s jinými potravinami.

ČTĚTE VÍCE
Jaká je teplota v polykarbonátovém skleníku, pokud je venku?

Sušení

Sušení

Pokud pro vás nepřipadá v úvahu skladování celých aktinidií v lednici, můžete zkusit plody sušit. Chcete-li to provést, musíte ovoce opatrně vyklopit a nakrájet na kruhy nebo půlkruhy. Poté ovoce položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin do trouby při nízké teplotě (asi 50 stupňů Celsia). Hotové sušené plody aktinidie lze zabalit do skleněných nádob nebo plastových nádob a skladovat na chladném a suchém místě.

Je důležité, aby se: Sušené plody aktinidie mají trvanlivost, proto nezapomeňte zkontrolovat jejich stav a zkažené exempláře zlikvidujte.

Využít můžete i zmrazovací metody nebo si z aktinidie vyrobit džem či kompoty. Dodržováním těchto metod si můžete aktinidii uchovat na zimu a užívat si její svěží chuť i v chladnějších měsících.

Typy balení pro aktinidii

Typy balení pro aktinidii

Tepelné balení: aktinidii lze zabalit do fólie nebo sáčků, které vytvoří speciální mikroklimatické prostředí. Termální balení umožňuje zachovat čerstvost a zachovat více vitamínů a živin.

Okyselení: Actinidia se balí do papíru nebo novin, aby se kolem ovoce vytvořilo kyselé prostředí. To vám umožní udržet vlhkost a prodloužit trvanlivost aktinidie.

Box: aktinidii lze zabalit do speciálních krabic, které poskytnou spolehlivou ochranu před mechanickým poškozením a udrží čerstvost po dlouhou dobu.

Zmrazení: Aktinidii lze zmrazit zabalením plodů do plastových sáčků nebo nádob. Mražením zachováte všechny příznivé vlastnosti aktinidie a využijete ji po celou zimu.

Výběr obalu pro aktinidii závisí na vašich preferencích, snadném skladování a podmínkách, za kterých bude skladování probíhat. Správně zabalené aktinidie si každopádně zachovají své blahodárné vlastnosti a budou příjemným zpestřením zimního jídelníčku.