Mátový čaj je jedním z nejoblíbenějších a aromatických nápojů, které si můžete připravit doma. Ale co když si chcete tento skvělý nápoj vychutnat v chladných zimních dnech? Odpověď je jednoduchá: mátu na čaj si musíte připravit předem, aby byla vždy po ruce.

Sušení máty na čaj je jednoduchý a cenově dostupný způsob, jak uchovat její čerstvost a aroma po dlouhou dobu. Správná příprava a skladování lístků máty pomůže zachovat všechny jejich blahodárné vlastnosti a potřebnou bohatost chuti. V několika jednoduchých krocích si můžete vychutnat aromatický mátový čaj i v těch nejkrutějších mrazech.

V procesu sušení máty hraje důležitou roli především výběr surovin. Nejlepší je použít čerstvou mátu, kterou lze nasbírat ze zahrádky nebo koupit na trhu. Mělo by být zelené, šťavnaté a bez známek poškození. Pokud nemáte čerstvou mátu, můžete použít mátu sušenou, ale pamatujte, že čerstvé listy dodají aromatičtější a bohatou chuť.

Jak si připravit mátový čaj na zimu?

Jak si připravit mátový čaj na zimu?

1. Sklízejte čerstvé lístky máty, nejlépe ráno, kdy nejvíce voní. Odřízněte pouze horní listy, stonky ponechte na rostlině, aby se regenerovaly.

2. Listy důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, odstraňte veškerý písek a nečistoty. Pamatujte, že kvalita čaje závisí na čistotě a čerstvosti surovin.

3. Po opláchnutí nechte lístky máty na utěrce nebo sítu trochu oschnout. Nenechte je ale úplně zaschnout, čaj by byl příliš hořký.

4. Oddělte listy od stonků a urovnejte je rovnoměrně na plech nebo papír. Nedávejte listy příliš těsně k sobě, aby mohly dobře uschnout.

5. Listy máty nechte uschnout při pokojové teplotě, mimo vlhkost a přímé sluneční světlo. Proces sušení může trvat několik dní až týden v závislosti na vlhkosti vzduchu.

6. Jakmile jsou lístky máty úplně suché, můžete je rozemlít na jemný prášek pomocí mlýnku na kávu nebo jen rukama. Čím jemnější máta je, tím bohatší a aromatičtější bude čaj.

7. Umístěte mletý prášek máty peprné do skleněných nádob nebo skladovacích sáčků a ujistěte se, že jsou pevně uzavřeny. Chcete-li zachovat aroma a čerstvost vašeho čaje po dlouhou dobu, skladujte jej na chladném a suchém místě mimo přímé sluneční světlo.

ČTĚTE VÍCE
Hnojiva při jarní výsadbě ovocných stromů: která si vybrat a jak je správně aplikovat?

8. Pro přípravu mátového čaje zalijte jednu čajovou lžičku mátového prášku vroucí vodou v šálku nebo konvici. Nechte pár minut působit, poté sceďte a podle chuti přidejte med nebo citron.

Nyní máte čerstvě sušenou mátu a všechny potřebné návody na přípravu aromatického a zdravého mátového čaje na zimu. Vychutnejte si tento osvěžující nápoj v chladných zimních dnech a vychutnejte si jeho vůni a chuť!

Etapy sklizně máty

Etapy sklizně máty

Chcete-li sbírat mátu, musíte dodržovat určité kroky, které zajistí kvalitu sušení a zachování prospěšných vlastností rostliny. Je třeba dokončit několik kroků:

Stage popis
1. Příprava Než začnete sbírat mátu, musíte si vybrat místo, kde rostlina roste. Je žádoucí, aby to byla čistá a ekologická oblast bez nečistot a znečištění. Měli byste také stanovit optimální dobu sběru, která obvykle nastává během období květu rostliny.
2. Sběr V této fázi musíte opatrně odříznout vrcholy rostliny s listy a stonkem nůžkami. Je vhodné sbírat pouze ty části rostliny, které ještě nestihly vykvést. Výsledkem je, že výsledné snítky máty by měly být neporušené a nepoškozené.
3. Třídění Po sběru je nutné nasbíranou mátu roztřídit. Odstraňujeme všechny suché, poškozené, nemocné nebo špinavé listy. K dalšímu sušení jsou vhodné pouze zdravé a čerstvé listy.
4. Příprava na sušení Nyní musíte připravit shromážděnou mátu pro proces sušení. K tomu je třeba větve umýt, aby se z nich odstranil veškerý přebytek. Listy pak mohou být ponechány na větvích nebo opatrně odříznuty a rozloženy po povrchu, aby uschly.

Dodržení všech těchto kroků zaručuje správné vysušení máty a zachování její vůně a prospěšných vlastností po dlouhou dobu.

Způsoby sušení máty

Způsoby sušení máty

Existují různé způsoby sušení máty, které vám umožní získat kvalitní produkt:

1. Sušení vzduchem:

Nejjednodušší a cenově nejdostupnější způsob sušení máty je sušení na vzduchu. Chcete-li to provést, musíte sbírat čerstvé snítky máty, odstranit přebytečné listy a pověsit je ve stínu po dobu několika dní, dokud úplně nevyschnou. Díky této metodě sušení si máta zachovává své jasné aroma a intenzivní chuť.

2. Sušení v troubě:

Tento způsob sušení spočívá v umístění jednotlivých lístků máty na plech a vložení do předehřáté trouby na cca 40 stupňů. Proces sušení bude trvat asi 1-2 hodiny. Tato metoda zajišťuje, že každý lístek uschne rovnoměrně a pomáhá zachovat všechny prospěšné látky máty.

ČTĚTE VÍCE
Jaký je nejlepší způsob, jak klíčit brambory na světle nebo ve tmě? Krajinářství

3. Sušení pomocí speciálního zařízení:

Existují speciální sušičky na bylinky, které umožňují sušit lístky máty s nejvyšší kvalitou. Takové sušičky poskytují optimální teplotní a vlhkostní podmínky pro sušení máty. Tato metoda umožňuje velmi rychlé sušení máty a zachování vůně a chuti produktu.

Bez ohledu na zvolený způsob sušení si musíte pamatovat pravidla pro skladování již sušené máty. Skladujte nejlépe ve skleněných dózách nebo papírových sáčcích na chladném a suchém místě.