Dřín – sladké, kyselé a šťavnaté ovoce, které se aktivně používá při vaření k výrobě zavařenin, kompotů, šťáv a džemů. Někdy však existuje touha vyzkoušet toto ovoce čerstvé, abyste si užili jeho jasnou chuť a vůni. Otázkou ale je, jak dřín správně skladovat, aby neztratil své blahodárné vlastnosti a nezkazil se?
První věc, kterou musíte věnovat pozornost, je výběr zralých plodů. Dřín by měl mít červenou nebo červenooranžovou barvu, měl by mít pružnou kůži a být mírně měkký na dotek. Tyto plody vydrží mnohem déle čerstvé.
Poté zahájíme proces ukládání. Nejprve je potřeba roztřídit a odstranit všechny poškozené nebo přezrálé plody. Za druhé, opláchněte dřín ve studené vodě, abyste odstranili nečistoty a zbytky pesticidů. Poté ovoce osušte měkkým hadříkem nebo papírovou utěrkou.
Způsoby, jak udržet dřín čerstvý
Chladný sklad
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak udržet dřín čerstvý, je uchovat ho v lednici. Před umístěním dřínu do lednice jej musíte důkladně opláchnout pod tekoucí vodou a vysušit. Plody by pak měly být umístěny v plastové nádobě nebo sáčku a umístěny ve spodní části chladničky. Dřín tak zůstane čerstvý několik týdnů.
Zmrazení
Dalším způsobem, jak uchovat dřín čerstvý, je zmrazení. Chcete-li to provést, musíte ovoce oloupat a opatrně odstranit semena. Pak by měl být dřín položen na plech nebo do mrazícího sáčku v jedné vrstvě a umístěn do mrazáku. Čerstvý dřín lze skladovat zmrazený po dobu několika měsíců. Dřín by měl být před použitím rozmražen.
Je důležité si uvědomit, že při skladování dřínu v lednici nebo mrazu mohou plody ztratit některé ze svých prospěšných vlastností. Proto se doporučuje použít konzervované dříny co nejdříve.
Chladný sklad
Skladování dřínu v chladničce vám umožní zachovat čerstvost a prospěšné vlastnosti bobulí po dlouhou dobu. Dodržením několika jednoduchých pravidel můžete prodloužit trvanlivost a zachovat chuť dřínu.
Výběr lednice
Pro skladování dřínu se doporučuje používat lednici s teplotou cca 0°C a relativní vlhkostí cca 90%. Tyto podmínky pomohou zachovat čerstvost bobulí a zabránit jejich vysychání.
Před uskladněním je třeba dřín důkladně omýt a vysušit. Poté lze bobule umístit do plastových nádob s víkem nebo zabalit do potravinářských polyethylenových sáčků. Tento obal pomůže chránit dřín před vysycháním a zachovat jeho čerstvost.
Pokud je to možné, používejte samostatné nádoby pro každou šarži dřínů. Zabráníte tak rozšíření plísně nebo hniloby na všechny bobule, pokud je jedno z nich poškozeno.
Opatrování
Nádoby s dřínem umístěte do spodní části lednice, kde je obvykle nižší teplota. Tím efektivněji zachováte čerstvost bobulí.
Dřín lze skladovat v lednici zpravidla až 2 týdny. Po prvním týdnu však mohou bobule ztratit čerstvou chuť, proto se doporučuje svídu spotřebovat během prvních dnů po nákupu.
Před konzumací nezapomeňte bobule zkontrolovat. Pokud objevíte plíseň nebo známky zkažení, jako je zápach nebo měkkost, je nejlepší bobule nejíst.
- Před uskladněním je třeba dřín umýt a vysušit.
- Dřín lze balit do plastových nádob nebo potravinářských polyetylenových sáčků
- Pro každou dávku dřínu je vhodnější použít samostatné nádoby
- Nádoby s dřínem by měly být umístěny ve spodní části chladničky
- Dřín lze skladovat v chladničce až 2 týdny, ale doporučuje se spotřebovat bobule během prvních dnů
Mrazivý dřín
Nejprve si připravte dřín odstraněním stopek a opláchnutím bobulí pod studenou vodou.
Dřín pak opatrně položte na vysypaný a vychladlý plech.
Umístěte tác s bobulemi na několik hodin do mrazáku, dokud úplně nezmrznou.
Zmrazené bobule opatrně přemístěte do plastových nebo skleněných nádob a oddělte je od sebe. Nádoby těsně neuzavírejte, aby se bobule mohly rozšířit.
Nádoby s dříny vložte do mrazicího oddílu a zmrazte do ztuhnutí.
Zmrazený dřín lze skladovat v mrazáku až 10–12 měsíců.
Chcete-li dřín rozmrazit, před použitím jej opatrně přeneste do chladničky a nechte několik hodin odležet.
Mražený dřín je skvělý pro použití do pečiva, smoothies, džemů a omáček.
Konzervování dřínu
Konzervování marinády
Neshnilé a nezralé bobule jsou vhodné pro konzervování dřínu. Měly by být omyty a vysušeny. Poté se bobule třídí a umístí do sterilizovaných sklenic. Na přípravu marinády nalijte do hrnce vodu, přidejte cukr, ocet, koření (pepř, hřebíček, bobkový list) a vše provařte. Výsledná horká marináda se nalije do sklenic s dřínem a uzavře se víčky.
Výroba džemu nebo marmelády
Pokud dáváte přednost sladším chutím, pak je příprava džemu nebo marmelády přesně to, co potřebujete. Chcete-li to provést, musíte dřín umýt, odstranit poškozené bobule a oddělit od nich semena. Poté by se bobule měly rozdrtit v mixéru nebo projít mlýnkem na maso. Výsledná hmota se vaří s cukrem a vaří se na požadovanou konzistenci. Hotový džem nebo džem se nalije do sterilizovaných sklenic a sroluje se.
Zmrazení
Chcete-li bobule svídy zmrazit, omyjte, osušte a odstraňte poškozené vzorky. Poté by měly být bobule umístěny na plech a rovnoměrně rozloženy, aby se k sobě nelepily. Vložte plech s bobulemi na několik hodin do mrazničky, poté bobule vyjměte z plechu a vložte je do speciálních sáčků nebo nádob na zmrazení. Zmrazený dřín lze skladovat v mrazáku až 6 měsíců.
Sušení
Chcete-li připravit sušený dřín, měli byste bobule umýt, osušit a odstranit poškozené vzorky. Poté je třeba bobule nakrájet na poloviny a odstranit semena. Výsledné poloviny se rozloží na plech a pošlou se do trouby předehřáté na 50–60 stupňů Celsia. Dřín se suší asi 4-6 hodin. Hotové sušené bobule by měly být měkké a pružné. Usušený dřín lze skladovat ve skleněných nádobách nebo pytlích.