Birch Juice je cenným a užitečným přírodním lékem, který se v lidovém léčitelství používá po mnoho staletí. Tento sladký a osvěžující březový nápoj je nejen lahodnou pochoutkou, ale také zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Abyste však získali čerstvou a kvalitní březovou mízu, musíte znát základní pravidla pro její sběr, abyste stromu neublížili a zachovali si jeho životaschopnost.
Proces sběru březové mízy musí být prováděn za přísného dodržování určitých pravidel. Za prvé, měli byste si uvědomit, že mízu lze sbírat pouze ze zdravých a vzrostlých bříz. Mladé stromky nebo ty, které již špatně rostou, nejsou pro tento účel vhodné. Také byste se neměli rozhodnout sbírat březový pás tenkostěnné břízy (zelená bříza).
Sběr březové mízy začíná na jaře, mezi dubnem a květnem, kdy se stromy aktivně přeměňují v nový růst. Právě v této době jsou břízy nasyceny živinami a míza se začíná aktivně pohybovat po kmeni. Pro sběr šťávy se používají speciální nádoby – borové lusky nebo nádoby vyrobené z improvizovaného materiálu. Nedoporučuje se používat plastové nebo kovové nádoby, protože mohou negativně ovlivnit kvalitu šťávy.
Kdy a jak sbírat březovou mízu?
Prvním a nejdůležitějším pravidlem je zvolit správnou roční dobu pro sběr mízy. Ideální dobou je jaro, kdy břízy po zimním spánku začnou aktivně růst. V tomto období má šťáva největší nutriční hodnotu a je pro člověka nejcennější.
Pro sběr březové mízy je třeba vybrat zdravý strom, který má dostatečnou výšku a tloušťku kmene. Je vhodné vybrat strom, který má již vpichy z předchozích sběrů mízy – to znamená, že v tomto místě míza vytéká na povrch a lze ji bezpečně sbírat.
Před sběrem šťávy je třeba připravit nástroje: nůž, vrtačku, kbelík a trubku. Nejprve musíte do stromu udělat díru a vybrat místo o tloušťce nejvýše 60 cm od země. Dále se do otvoru vloží trubice, kterou bude šťáva protékat, a pod trubici se umístí kbelík, který šťávu sbírá.
Je důležité pamatovat na to, abyste se stromem zacházeli opatrně, aniž byste poškodili jeho listy a kůru. Po dokončení procesu sběru březové mízy je nutné propíchnutí uzavřít speciální impregnací nebo těsnou zátkou, aby se zabránilo vniknutí škůdců a bakterií do dřeva.
Výsledná březová míza se doporučuje konzumovat ihned po sběru, protože postupem času začíná oxidovat a ztrácet své prospěšné vlastnosti. Je také vhodné připomenout, že surová březová míza může u některých lidí vyvolat alergické reakce, proto se před konzumací doporučuje test citlivosti.
Pamatujte, že sběr březové mízy není jen procesem získávání zdravé a chutné tekutiny, ale také zodpovědností k přírodě. Dodržujte pravidla pro sběr mízy a starejte se o břízy – naši spolehliví přátelé!
Optimální doba a sezóna pro sběr březové mízy
Mízu lze sbírat pouze ze zdravých a silných bříz, které mají průměr kmene alespoň 20 cm.Při sběru mízy je třeba dodržovat určitá pravidla, aby nedošlo k poškození stromu.
Je důležité si uvědomit, že strom musí být zdravý a dobře vyvinutý, aby mohl sbírat mízu. Stromy, které nejsou dostatečně zralé nebo jsou nemocné, by se neměly používat ke sběru mízy.
Pro sběr šťávy je třeba zvolit teplý a slunečný den, kdy teplota v noci klesne pod 0°C a přes den vystoupí na +5°C. V této době je míza lépe oddělena od stromu a může být sbírána bez poškození rostliny.
Proces shromažďování šťávy probíhá následovně: na kmeni se udělá malý vpich, kterým šťáva postupně vytéká. Šťáva se musí sbírat do speciálních nádob, aby byla zachována její čerstvost a kvalita.
Míza by měla být extrahována opatrně a opatrně, aby nedošlo k poškození stromu. Po nasbírání je třeba šťávu přefiltrovat a přelít do sterilních lahví nebo nádob, aby se zachovaly její prospěšné vlastnosti.
Optimální dobou a sezónou pro sběr březové mízy je krátké období časného jara, kdy se břízy aktivně zásobují mízou. Dodržováním pravidel sběru můžete získat zdravý a chutný nápoj, aniž byste strom poškodili.
Pravidla pro sběr březové mízy bez poškození stromu
Pravidlo 1: Pro sběr mízy je důležité vybírat vzrostlé a zdravé břízy. Mladé stromy nevydrží aktivní sklizeň a nemocné exempláře vyžadují zvláštní péči.
Pravidlo 2: Pro sběr šťávy je nutné používat kvalitní zařízení. Ke snížení poškození dřeva se doporučuje používat speciální sběrné systémy, jako jsou nádoby (tzv. „zátky“) nebo plastové hadice.
Pravidlo 3: Sbírat mízu je povoleno pouze z těch bříz, které mají průměr kmene alespoň 20 centimetrů. Tím se zabrání poškození mladých stromků a zajistí bezpečný sběr mízy.
Pravidlo 4: Je důležité vybrat správné místo pro řezy na kmeni břízy. Řezy je nutné provádět pod místem, kde se větve větví, aby míza stékala pouze po rovných vrstvách dřeva.
Pravidlo 5: Aby se zabránilo infekci stromu houbami nebo chorobami, po skončení sezóny sběru mízy by měly být řezy mělce uzavřeny pomocí vosku nebo speciálního tmelu.
Pravidlo 6: Je nutné kontrolovat množství odebrané šťávy. Maximální množství, které se doporučuje odstranit, není větší než 5 % objemu mízy cirkulující ve dřevě.
Při dodržení těchto pravidel se sběr březové mízy stane pro strom bezpečným a umožní vám získat cenný produkt s jedinečnými vlastnostmi.