Džem je nejen lahodnou pochoutkou, ale také odrazem pečlivé práce a péče o chuť domácí pohody. Když se na sporáku vaří vícebarevná marmeláda, vaše srdce je naplněno teplem a radostí. Co však dělat, když se po velkém úsilí ukáže, že džem je příliš tekutý? Nezoufejte! V tomto článku nabízíme několik nápadů, jak situaci napravit a dodat džemu potřebnou tloušťku a konzistenci.
První věc, kterou musíte udělat, abyste napravili tekutý džem, je dát mu trochu více času na vychladnutí. Zatímco je džem horký, ještě zcela nezkondenzuje a bude tekutý. Nespěchejte s otevíráním a prohlašujte džem za „rozbitý“. Nechte několik hodin nerušeně protékat a budete překvapeni, jak hmota zhoustne. Mimochodem, zakrytí marmelády v tuto chvíli bude příliš brzy a bude nudné, je lepší to udělat zítra.
Pokud ochlazení nepřinese výrazné výsledky, můžete zkusit přidat do džemu želírovací činidlo. Dobře známými želírujícími činidly jsou pektin a želatina. Pektin, získaný z ovoce a bobulí, je schopen vázat džemovou tekutinu a dát jí potřebnou tloušťku. Chcete-li použít pektin, musíte jej nejprve naředit v malém množství studené vody a poté ještě horký přidat do džemu. Želatina je dobrá i na zahuštění džemu. Dodá hmotě potřebnou pružnost a tloušťku.
Pokud nepomůže přidání želírovacího prostředku, můžete zkusit zvýšit množství ovoce v džemu. Více ovoce obsahuje více pektinu, což má příznivý vliv na konzistenci džemu. Ovoce navíc dodává džemu výjimečnou chuť a vůni. Takže klidně přidejte do džemu více čerstvého nebo mraženého ovoce.
Příčiny a náprava
Džem se může ukázat jako příliš tekutý z několika důvodů. Níže jsou uvedeny nejčastější příčiny a jak je opravit:
1. Nedostatečné množství pektinových látek
Pektinové látky obsažené v bobulích nebo ovoci jsou důležité pro dosažení požadované konzistence džemu. Pokud je džem příliš tekutý, může to být tím, že původní ingredience neobsahovaly dostatek pektinu. K nápravě tohoto problému lze přidat pektin ve formě želírovacího činidla. Můžete také použít bobule nebo ovoce bohaté na pektiny, jako jsou jablka nebo želé (aronie, černý rybíz).
2. Nedostatečná doba vaření
Pokud se džem nevaří dostatečně dlouho, nebude se dobře koncentrovat a zůstane tekutý. Abyste tento problém napravili, musíte dalším vařením přivést džem na požadovanou konzistenci. Džem průběžně mícháme a vaříme na středním plameni, dokud nezačne houstnout.
3. Špatný poměr ovoce a cukru
Poměr ovoce a cukru ovlivňuje konzistenci džemu. Pokud je džem příliš tekutý, možná nebylo přidáno dostatek cukru. Chcete-li tento problém vyřešit, přidejte do džemu další cukr a pokračujte ve vaření, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Pamatujte, že tekutý džem je možné opravit, pokud se však po všech krocích konzistence nezmění, mějte na paměti, že příliš řídký džem lze použít jako sladkou omáčku k jiným dezertům nebo přidat do smoothies a smoothies.
Příčiny tekutého džemu
Tekutý džem dokáže hospodyňkám pořádně bolet. Existuje několik důvodů, proč se džem může ukázat jako příliš tekutý:
Špatný poměr ingrediencí
Jedním z důvodů tekutého džemu je špatný poměr surovin. Pokud recept neuvádí nedostatečné množství cukru nebo želírovacího činidla, džem nemusí být hustý a želatinový.
Nedostatečné vytápění
Dalším důvodem je nedostatečné vytápění. Džem se musí vařit, dokud se nestane hustou hmotou, ve které jsou bobule pokryty sirupem. Pokud sirup není dostatečně hustý, bude džem tekutý.
Rada: Džem během vaření míchejte, aby se želírovací látky rovnoměrně rozprostřely a dosáhli požadované konzistence.
Nyní, když znáte příčiny tekutého džemu, můžete tomuto problému předejít a stát se skutečným mistrem džemu.
Jak opravit příliš tekoucí džem?
Nikdo nechce, aby jejich džem byl příliš tekutý. Takový džem se na sendvič buď nelepí, nebo je prostě tekutý a nepohodlný. Ale nezoufejte! Existuje několik způsobů, jak upravit příliš řídký džem a dodat mu požadovanou konzistenci.
Použijte zahušťovadla
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak napravit příliš řídký džem, je přidat zahušťovadlo. K tomu můžete použít želatinu, pektin nebo škrob. Vybrané zahušťovadlo rozpusťte v samostatném hrnku s trochou vody a opatrně jej přidejte do džemu. Postupně mícháme, dokud džem nedosáhne požadované konzistence.
Spekulujte s vroucí vodou
Pokud vaše pokusy s použitím zahušťovadel nepřinesly výsledky, zkuste udělat džem s vroucí vodou. K tomu dejte džem do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a pokračujte ve vaření džemu, aby se zredukovala přebytečná šťáva a získala hustší konzistenci. Upozorňujeme, že tato metoda může změnit chuť džemu.
Pokud vaše pokusy o změnu konzistence džemu nebyly úspěšné, nebylo by lepší ho přidat jako přísadu do jiných jídel? Možná by příliš řídká marmeláda byla výborným základem omáčky nebo náplně?
Způsob opravy | Výhody | Omezení |
Použití zahušťovadel | Snadné použití, široký výběr zahušťovadel | Může změnit chuť džemu |
Spekulace s vařící vodou | Umožňuje vyvařit přebytečnou šťávu a dát džemu hustou konzistenci | Může změnit chuť džemu |
Použijte jednu z těchto metod nebo vezměte v úvahu dodatečné návrhy, jak situaci napravit příliš řídkým džemem a užít si jeho chuť naplno.
Nápady na použití tekutého džemu
Pokud je váš džem příliš tekutý, nezoufejte! Místo vyhazování ho můžete použít do různých jídel a dezertů. Níže je několik nápadů, jak můžete tekutý džem použít:
1. Impregnační džem na dorty
Tekutý džem je ideální pro namáčení koláčů. Můžete ho použít místo běžného sirupu nebo medu. Jednoduše potřete vrstvy dortu malým množstvím džemu před přidáním krému. Brzy uvidíte, jak bude váš dort jemný a voňavý.
2. Přidání do jogurtu nebo kefíru
Tekutý džem lze přidat do jogurtu nebo kefíru, aby dodal jas a sladkost. Stačí přidat pár lžic džemu do vašeho oblíbeného mléčného výrobku a důkladně promíchat. Dostanete lahodný dezert nebo zdravou snídani s vůní čerstvého lesního ovoce.
Dish | návod k vaření |
---|---|
Palačinky nebo palačinky | Přidejte malé množství tekutého džemu do palačinky nebo palačinkového těsta. Obdržíte světlé a aromatické dezerty, které lze podávat s jogurtem, kondenzovaným mlékem nebo čerstvým ovocem. |
Chléb | Chcete-li vyrobit sladký chléb, přidejte do těsta před pečením trochu tekuté marmelády. To chlebu dodá chuť a sladkost a bude šťavnatější a měkčí. |
Koláče nebo koláče | Použijte tekutý džem jako náplň do koláčů nebo koláčů. Stačí jej přidat spolu s ostatními ingrediencemi před pečením. Džem dodá vašemu pečivu extra sladkou chuť a šťavnatost. |
Tímto způsobem, i když je váš džem příliš tekutý, můžete vždy najít způsoby, jak jej použít do různých jídel a dezertů. Vyzkoušejte naše nápady nebo si vymyslete vlastní recepty na tekutý džem. Hodně štěstí s vaší kreativitou!
Dezerty na bázi tekutého džemu
Pokud se váš džem ukáže být příliš tekutý a nedovolí vám ho namazat na chleba nebo jiné pokrmy, nezoufejte! Tekutý džem lze použít k výrobě lahodných dezertů.
1. Jahodový dortík. K přípravě tohoto dezertu budete potřebovat listové těsto, tekutý jahodový džem a smetanu. Upečte tartaletky podle návodu na obalu. Do tartaletek pak nalijte tekutý jahodový džem a navrch dejte šlehačku. Výsledkem je jemný a aromatický dezert.
2. Jablečné muffiny. Na výrobu muffinů budete potřebovat mouku, cukr, vejce, změklé máslo, prášek do pečiva, sůl, mléko a tekutý jablečný džem. Všechny ingredience smíchejte v jedné nádobě a vzniklé těsto pak rozdělte do košíčků na muffiny. Doprostřed každého muffinu přidejte trochu tekutého jablečného džemu. Muffiny upečeme podle návodu. Získáte jemné a šťavnaté jablečné muffiny s příjemnou kyselostí.
3. Čokoládové parfait. Dezert skládající se z vrstev tekuté marmelády, čokoládových lupínků a šlehačky. Vyšleháme šlehačku, vytvoříme vrstvy ve vysokých sklenicích nebo skleněných baňkách: nejprve vrstvu šlehačky, potom vrstvu tekutého džemu a tak dále. Horní vrstva by měla být vyrobena z čokoládových lupínků. Parfait dejte na pár hodin do lednice. Podávejte vychlazené.
Pamatujte, že tekutý džem není vždy problém, ale může být zdrojem inspirace pro vytváření nových a originálních dezertů. Využijte svou tekutou marmeládu a vychutnejte si sladké dobroty!