Koření 10 zeleniny – to je jedinečná kombinace různých druhů zeleniny, která nejen obohacuje pokrmy svou jasnou chutí, ale je také zdrojem užitečných látek pro naše tělo. Toto koření se vyznačuje svou rozmanitostí a schopností zlepšit chuť jakýchkoli zeleninových pokrmů.

Mezi hlavní složky koření lze rozlišit 10 druhů zeleniny mrkev, paprika, rajčata, okurky, paprika, cibule, bylinky, česnek, zelí a zelený hrášek. Právě díky této zelenině má koření svou zvláštní vůni a chuť.

Mrkev, která je jednou z klíčových složek koření, má jemnou a sladkou chuť, která se hodí k jiné zelenině. Pepř a paprika mírně zahřejí a dodají koření vůni. Rajčata, okurky a zelený hrášek dodávají koření svěžest a šťavnatost, díky čemuž je bohaté a světlé.

Navíc přidání cibule, bylinek a česneku dodává koření pikantní a jedinečné aroma. A zelí, které se často používá při koření 10 zeleniny, je výživnější a sytější. Všechny tyto druhy zeleniny dohromady vytvářejí jedinečnou kombinaci chutí, kterou v jiných dochucovadlech nenajdete.

Složení koření 10 zeleniny

Složení koření 10 zeleniny

  1. Mrkev. Mrkev je bohatá na karoten a vitamín A a dodává lehce nasládlou chuť.
  2. Řepa Řepa dodává bohatou barvu a jemnou sladkost.
  3. Pepř. Pepř dodává teplo a aroma a dodává koření pikantní chuť.
  4. Cibule. Cibule dodává hloubku chuti a vůně a vytváří základ koření.
  5. Česnek. Česnek dodává pikantnost a obohacuje koření o antioxidanty a prospěšné látky.
  6. Pasternak. Pastinák zvýrazňuje křehkost a sladkost jiné zeleniny a dodává koření jedinečnou chuť.
  7. Petržel. Petržel dodává svěžest a vůni, obohacuje koření o prospěšné mikroelementy.
  8. Celer. Celer dodává zvláštní vůni a mírnou hořkost.
  9. Květák. Květák dodává koření barvu a jemnou sladkost.
  10. Brokolice Brokolice obohacuje koření o vitamíny a mikroelementy a dodává jemnou hořkost.

Těchto deset druhů zeleniny se dokonale doplňuje a vytváří koření s jasnou chutí a vůní. Je univerzálně vhodný pro přípravu různých pokrmů: polévek, omáček, salátů a mnoho dalšího. Použijte 10 zeleninových koření a dodejte svým pokrmům svěžest a bohatost!

Sušení zeleniny

Sušení zeleniny je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak prodloužit trvanlivost. Zelenina obsahuje mnoho prospěšných vitamínů a minerálů, které se při sušení zachovají ve stejném množství. Použití sušené zeleniny vám proto umožňuje doplnit vaši stravu nejen chutnými, ale i zdravými produkty.

ČTĚTE VÍCE
Jak vyčistit ucpaný kuchyňský odtok

Proces sušení zeleniny

Proces sušení zeleniny

Proces sušení zeleniny je poměrně jednoduchý. Zelenina se nakrájí na tenké plátky nebo kostičky a položí se na plech nebo síto. Poté se podrobí dlouhodobému sušení při teplotě asi 50 stupňů Celsia. Během této doby zelenina ztrácí schopnost zadržovat vodu a stává se křehkou, ale zároveň si zachovává chuťové a nutriční vlastnosti.

Zvláště účinným způsobem sušení je domácí sušení zeleniny. K tomu můžete použít speciální sušičky nebo jen troubu s nastavením minimální teploty. Je důležité si uvědomit, že při sušení by zelenina měla být zcela suchá a křehká, ale ne spálená.

Aplikace sušené zeleniny

Sušenou zeleninu lze použít do různých pokrmů. Skvěle se hodí do polévek, omáček, salátů a dalších teplých i studených jídel. Sušená zelenina má bohatou vůni a jasnou chuť, která může výrazně obohatit chuť hotových jídel.

Sušená zelenina je navíc výborná svačina. Lze je použít jako svačinku samotné nebo přidat do mixovaných ořechů, sušeného ovoce a dalších potravin. Sušená zelenina může posloužit i jako přísada pro přípravu smoothies nebo džusů a lze ji použít i do cukrářských výrobků.

Pikantní byliny

Pikantní byliny

Chili pepř

Chilli papričky mají pikantní, pikantní chuť a vůni. Je skvělý pro přidání tepla a pikantnosti do pokrmů.

petržel

petržel

Petržel má svěží, zelenou chuť s tóny pomeranče a koriandru. Dodává pokrmům jas a svěžest a má také blahodárné vlastnosti.

10-zeleninové koření může obsahovat také bylinky, jako je bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, celer, kopr, estragon a další. Jejich kombinace vytváří jedinečný chuťový buket a dodává pokrmu jedinečné aroma.

Použití bylinek v 10 zeleninovém koření dělá pokrmy živějšími a chutnějšími. Hodí se k zelenině, dodávají jí sytost a zvýrazní její chuť. Koření 10 druhů zeleniny s bylinkami bude vynikajícím doplňkem různých kulinářských specialit.

Pikantní koření

Pikantní koření

  • Kari je směs koření, která obvykle obsahuje koriandr, kurkumu, kmín, chilli papričku, skořici a další aromatická koření.
  • Kari dodává pokrmům teplou a mírně pikantní chuť a také jasně žlutou barvu.

kurkuma

kurkuma

  • Kurkuma je koření získávané z kořene rostliny příbuzné zázvoru.
  • Kurkuma má jasně žlutou barvu a lehce ořechové aroma.
  • Má pikantní a kyselou chuť s tóny hořčice.
  • Kurkuma je také přírodní antioxidant.
ČTĚTE VÍCE
Proč je leopard z Dálného východu uveden v Červené knize?

Toto pikantní koření krásně doplňuje ostatní zeleninu v 10 Vegetable Seasoning a vytváří jasný a bohatý chuťový buket. Pokud chcete, můžete do koření přidat i další koření, abyste získali svou vlastní jedinečnou chuť.